VERKKOKAUPPIAAN TUSKASTA TIEDOLLA JOHTAMISEEN

lego-working

Toimin kolmisen vuotta verkkokirjakauppiaana, aivan kädet savessa kuten sanotaan. Tutuksi tuli niin Magento verkkokauppa-alusta, kuin monet digitaalisen markkinoinnin keinot ja kanavat. Kirjojen – pääasiassa tietokirjojen – myynti ja markkinointi oli kiehtovaa ja haastavaa. Uusia hyviä tuotteita ilmestyi koko ajan. Toisaalta aikaikkuna niiden myyntiin oli varsin lyhyt ja kohderyhmä hajaantui lukijoiden erilaisten kiinnostusten kautta hyvinkin pieniin segmentteihin. Kun löydettiin jokin toimiva myyntikikka, halusimme tietysti monistaa sitä myös seuraaviin kampanjoihin. Joskus ihmettelimme, miksi jokin hyväksi luultu ajatus ei toiminutkaan.

Käytössämme oli tietysti kaikki mahdolliset digitaalisen markkinoinnin ja analytiikan työkalut. Meillä oli mahdollisuus nähdä ja analysoida lukematon määrä dataa asiakkaistamme. Paljon toki teimmekin ja opimme matkan varrella, mutta koko ajan oli olo, että voisimme tehdä enemmänkin. Kun vain ehtisimme ja osaisimme. Jospa meillä olisi selkeämpi kokonaiskuva asiakkaan ostopolusta.

Lukemattomia kertoja muistan kirjautuneeni ensin Google Analyticsiin katsomaan mistä kävijät olivat verkkokauppaan tulleet, hetken päästä ensin Facebookiin ihmettelemään mainoskampanjoiden lukuja ja sen perään LinkedIniin katsomaan bisneskirjojen kampanjan onnistumista. Loputon määrä klikkauksia, hapuilevaa etsimistä sekavissa käyttöliittymissä ja lopulta jonkinsorttinen yhteenveto muistilehtiön reunassa. Kun hetken olin ihmetellyt tekemääni analyysia edellisen viikon tapahtumista tuli mieleeni, että haluaisinpa verrata näitä myös edelliseen kuukauteen. Eikun kaikki alusta uudestaan.

 

RATKAISU LÖYTYI JA SYNTYI UUSI TYÖKALU BISLENZ

Eräänä aurinkoisena iltapäivänä automatkalla Helsingistä takaisin Jyväskylään tuo verkkokauppiaan tuska johti lopulta oivallukseen. Eikös nuo asiat voisi hoitaa selkeästi kätevämmin ja helpommin keräämällä olennaiset tiedot yhteen paikkaan, suodattamalla ammatislangit ja termit pois ja esittämällä asiat selkeän visuaalisesti.

Lähes kahden vuoden kehittelyn jälkeen olemme lanseeraamassa Bislenz.com asiakaskokemuksen ja tiedolla johtamisen alustaa. Sen tarkoituksena on nyt poistaa tuota verkkokauppiaana kokemaani tuskaa ja antaa työkaluja asiakaskokemuksen mittaamiseen ja analysointiin.

 

BISLENZILLÄ ASIKASKOKEMUS HALTUUN

Alusta jakautuu kolmeen päämoduuliin: Asiakaspolku, asiakaspalaute ja digitaalisen viestinnän kanavat. Asiakaspolku-osiossa kuvaamme visuaalisesti miten eri digitaalisten kanavien kautta brändi tavoittaa asiakkaat, miten tämä konvertoituu verkkosivun kävijöiksi ja edelleen ostaviksi asiakkaiksi. Lopuksi tuomme myös asiakaspalautteet samaan näkymään. Asiakaspalaute-osiossa tarjoamme eri työkaluja asiakaspalautteen keräämiseksi asiakaspolun varrella. Katamme sekä online- että onsite-kokemuksen kyselylomakkeilla, joissa sovelletaan sekä CES että NPS-metodologioita. Lisäksi pystymme vastaanottamaan sms-palautetta ja olemme kehittäneet uuden tavan hyödyntää chat-ikkunaa tiedonkeruussa. Omat kyselylomakkeet löytyvät myös asiakaspalvelu- ja myyntitapahtumaan. Kaikkia tuloksia voidaan verrata myös muiden samoja kyselylomakkeita käyttäneiden tuloksiin. Kolmas osio yhdistää kaikki digitaalisen viestinnän kanavat yhteen kokonaisnäkymään. Näen aikajanalla mitä markkinointikampanjoita on ollut menossa ja millaisia tuloksia niistä on saatu. Samalla tavoin näen miten omat toimenpiteet (postaukset) ovat jakautuneet eri kanavien ja ajanjakson suhteen ja miten niihin on sitouduttu. Voin myös helposti seurata esimerkiksi kilpailijoiden aktiivisuutta somekanavissa.

 

RÄÄTÄLÖITY TIEDOLLA JOHTAMISEN TYÖKALU MATKAILUTOIMIALALLE

Bislenz -tuotteen rinnalla kehitetään yhteistyössä FlowHouse Oy:n kanssa myös matkailutoimialle räätälöityä palvelua. Bislenz Travel Experience sisältää edellä mainittujen lisäksi koko joukon markkinadataa, esimerkiksi yöpymistilastoja koko Suomen osalta.

Tiedolla johtaminen edellyttää ajantasaista, laadukasta dataa sekä johdonmukaisen prosessin tiedon hyödyntämiseen. Bislenz tarjoaa nyt tuon olennaisen datan helposti käyttöön ja mahdollistaa keskittymisen itse tiedon hyödyntämiseen ja siten – tiedollajohtamiseen.

Kerron mielelläni lisää: Marko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *