Blogi: Tekoälyennusteen hyödyntäminen matkailussa

Prophet on alunperin Facebookin luoma tekoälymalli, joka luo aikasarjaennusteita. Kun Open AI on erinomainen tekstityyppisen sisällön kanssa, Prophet auttaa numeerisen datan hyödyntämisessä.

Ensimmäinen BisLenz-sovellus Prophetin käytössä on rekisteröidyn majoituksen tilastot.
Prophetille annetaan käyttöön kaikki majoitustilastodata vuodesta 2000 alkaen. Datan perusteella malli luo ennusteita halutusta mittarista halutulle aikavälille.
Yleisimpiä tapoja hyödyntää mallia on esimerkiksi tehdä 12 kuukauden ennuste alueen yöpymisten kehityksestä tai 6 kuukauden ennuste tietystä kohdemarkkinasta (esim. Saksasta) saapuvien matkustajien lukumäärästä.

ennustegraafi

Mitä iloa mallista sitten lopulta on, miten sitä tulee tulkita?

Aikasarjaennuste perustuu aina aiempaan, todennettuun dataan. Mitä enemmän dataa, sitä parempi ennuste – tämä pätee monesti, mutta kuten tiedämme, aina voi tapahtua jotakin yllättävää, pandemiaa, sotia yms.

Menneeseen dataan perustuva ennuste olettaa, että taustatekijät ja niiden kehitys noudattaa samaa kaavaa. Eli ne toimenpiteet, joilla matkailua kehitetään ja aluetta markkinoidaan tehdään suurinpiirtein samalla kaavalla kuin aiemminkin.

Ennuste kertoo siis odotettavan tuloksen, jos toimitaan kuten ennenkin. Siinä taas ei ole paljon yllättävää. Hyödyllisempi tapa lähestyä laadittua ennustetta on verrata sitä toteutuneeseen. Ennustetta parempi tulos kertoo, että on pystytty kehittämään toimenpiteitä positiivisesti. Jos taas jäädään ennusteesta, syynä voivat olla jotkin odottamattomat tapahtumat tai se, että totuttu toimintamalli ja toimenpiteet eivät enää tuota odotettua tulosta.

Ennustemallia kannattaa myös testailla eri näkökulmista. Siksi BisLenz-versiossa on mahdollista säätää itse taustamuuttujia, ennusteen aikajännettä sekä ennustettavaa parametriä.

tekoäly matkailussa graafi

Piditkö tästä?

Jaa Facebookiin
Jaa LinkedIniin

Haluatko tietää lisää? Ota minuun yhteyttä!

Picture of Marko Filenius

Marko Filenius

marko.filenius(at)tridea.fi +358 50 336 5447
Picture of Marko Filenius

Marko Filenius

marko.filenius(at)tridea.fi +358 50 336 5447